Kedves Kanizsaiak!

A Kanizsai Dorottya Kórház betegellátása kapcsán az elmúlt 24 órában nem jelentkezett vírusfertõzésre gyanús eset. Intézményükben továbbra sem kezelnek ilyen beteget. A kórház mûködése zavartalan, az akut betegellátás továbbra is zajlik, a betegek irányítása példaértékû munkatársaik segítéségével.

Továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy a járványveszélyre való tekintettel mûködjenek együtt az egészségügyi dolgozókkal.

Ebben a nehéz idõszakban rengetegen támogatják a kórházat különbözõ adományokkal, amiket ezúton is köszönnek!

Ugyanakkor továbbra is felhívják a figyelmet az otthonmaradás fontosságára, a járvány terjedés megállapítása szempontjából hatásos utasítások betartására, a nyugalom megõrzésére. Ha valakinek mégis el kell hagynia lakhelyét, azt kérik, hogy használjanak szájmaszkot az esetleges fertõzés továbbadása megelõzése céljából.

Kedves Kanizsaiak!

A napokban lehetõségünk nyílt, hogy Horváth György kanizsai vállalkozó közvetlen kínai kapcsolata segítségével 50 ezer darab 95%-os szûrõképességû egészségügyi maszkot rendeljünk Nagykanizsa lakosai számára.
Vagyis, várakozásaink szerint a jövõ hét elején megérkezik a szállítmány Kínából, majd azt követõen, a jövõ héttõl fokozatosan minden háztartásba szeretnénk 2-2 darab maszkot eljuttatni, hogy mindazok, akik munkába járnak vagy gondoskodnak, vásárolnak hozzátartozóiknak nagyobb biztonságba érezzék magukat és szeretteiket.
Most az is feladatunk, hogy az önkormányzat megtalálja a háztartásokba való eljuttatás legmegfelelõbb módját, majd a maszkok steril, higiénikus, ellenõrzött borítékolása után elõreláthatólag a posta dolgozói juttatják el õket a postaládákba. Mindez ütemezetten a jövõ héttõl kezdõdõen várható.
Fontos: ezek a maszkok sem tudják megakadályozni, hogy valaki elkapja a vírust. A fõ céljuk az, hogy viselõjük ne adja tovább a fertõzést. Ha tehát minden nagykanizsai viselni fogja a maszkokat, akkor jelentõsen lehetne csökkenteni a járvány terjedését.

Kedves Kanizsaiak!

Emellett fontos elmondanom, hogy a koronavírus világjárvány miatt a járvány terjedésének magakadályozása érdekében Nagykanizsa is felkészül a közterületek fertõtlenítésére és tisztítására.
Kértem Áfra Barnabást, az illetékes Netta-Pannónia ügyvezetõjét, hogy a nagy mennyiségben beszerzésre kerülõ fertõtlenítõszerrel készüljenek fel a járdák, utak, buszmegállók, köztéri padok, játszóterek és a szemetes konténerek kézzel gyakran érintkezõ felületeinek megfelelõ fertõtlenítõ tisztítására.

Mindezek a rendelkezések a nagyobb biztonságot, a város lakóinak egészségét szolgálja.
Azonban hangsúlyozni szeretném, hogy az otthonmaradás a leghatékonyabb védekezés a mostani rendkívüli helyzetben, és csak azok hagyják el otthonaikat, akiknek ez feltétlenül szükséges.
Bízunk abban, hogy összefogással és egymás iránti odafigyeléssel minél hamarabb túl leszünk e veszélyhelyzet megpróbáltatásain!

Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere