Tisztelt Kanizsaiak!

Sokat hallhatunk e rendkívüli idõszakban olyan kifejezésekrõl, hogy „járványügyi megfigyelés alatt lévõ személyek”, vagy éppen „fertõzõ beteg otthonában elkülönítve”, esetleg „tilalmi lap”, amit a hétköznapokban legtöbben csak „piros lapként” emlegetnek.

E kifejezések valóban ismeretlenek voltak ezidáig életünkben, most azonban kénytelenek vagyunk megismerni, megtanulni, sõt, bizonyos esetekben betartani õket. Érdemes tehát röviden áttekinteni, mit is takarnak e kifejezések, hiszen akár itt Nagykanizsán is találkozhatunk velük.

Azt már mindenki behatóan tudja, hogy a koronavírus cseppfertõzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelõzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertõzzük meg egymást. Ha mástól nem is, de Gyõrfi Páltól már sokszor hallhattuk ezen instrukciót, mely ténylegesen a járvány idõszakának legfontosabb mondata lett.

Ezért azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertõzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertõzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot ("piros lapot") kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bûncselekményt követ el.

Hatósági házi karanténra azokat kötelezik, akik például külföldrõl érkeznek haza, még ha tünetmentesek is. Õk a magyar határ átlépésekor egészségügyi vizsgálaton esnek át, és akinél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertõzés gyanúját állapítja meg, azt a mentõ kórházba szállítja. De, akiknél az a fertõzés gyanúja nem merül fel, õk is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. Nálunk is volt és van példa a házi karanténba kerülésre, mely a legtöbb esetben a külföldrõl hazatérõ szállítmányozókat érinti. Jelenleg Nagykanizsa területén 49 járványügyi megfigyelés alá helyezett van, ebbõl igazolt betegséggel 7 fõ, otthonukban elkülönítve. Ez az alacsony létszám valószínûleg annak is köszönhetõ, hogy az elõírásokat a városunkban élõk fegyelmezetten betartják, amiért csak köszönetet mondhatunk.

Ezen megfigyelés alá helyezett esetekben a rendõrség átad egy hatósági kötelezést, ami alapján hatósági házi karanténban kell maradni 14 napra, és a bejárati ajtóra kötelesek kiragasztani a számára átadott "piros lapot". Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendõrség ellenõrzi.
Ammennyiben légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) jelentkeznének, mindenki köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni, és a tõle kapott utasításoknak megfelelõen eljárni.

Egymás iránti felelõsség, önmérséklet, lemondás és kitartás.
Vigyázzunk egymásra!

#maradjotthon #maradjszepenotthon

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere