
Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a frissen vásárolt kenyér, péksütemény ízét, a megfelelõ tárolást kell számára biztosítanunk.
Az sem jó, ha túl sok nedvesség éri, ám kiszáradni sem szabad hagynunk. Továbbá a penész is veszélyes ellenség számára, amit szintén okozhat a túl száraz, vagy a túl nedves levegõ. A mûanyag zacskó nem épp a legjobb választás, ha a kenyér vagy egyéb péksütemény tárolásáról van szó. Érdemes beszerezni egy kenyértartót, mert nemcsak a „mindennapi” kenyerünk helye, de konyhánk dísze is lehet. Azonban mégis, milyen a jó kenyértartó?
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy finom, ropogós, frissen sült kenyeret vásároltunk, ami még meleg – ha a hazaszállításhoz használjuk is –, otthon feltétlenül vegyük ki a mûanyag zacskóból. Ilyenkor, amikor nincs ideje a polcon kihûlni a kenyérnek, igyekszik mindezt a csomagolásban megtenni. Ám a zacskóból az így keletkezõ víz nem tud kijutni, és gyorsabban vezet penészedéshez. Hagyjuk a pulton, hogy kihûljön, és csak utána kerüljön a helyére.
Akadnak, akik – fõleg a nyári hónapokban – a hûtõszekrényben tárolják a kenyeret. Habár így nem megy olyan hamar tönkre, azért mégsem ajánlatos, mivel hamar elveszítheti a víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Az ideális hõmérséklet a pékáruk számára a 18–22 ⁰C közötti hõmérséklet.
A szeletelt kenyérnél probléma lehet, hogy a „nyitott” felületeken könnyebben megtelepszenek a penészgombák, vagy könnyebben kiszáradhatnak. Ha valamiért félbe kell vágni egy egész kenyeret, mindig a vágott felületével lefelé kell tárolni, így is akadályozva a gyors kiszáradást.
Miért jó nekünk a kenyértartó?
Akár nagyobb mennyiség tárolására is lehetõségünk van, ha kenyértartót veszünk, és ezt a mennyiséget tovább frissen tarthatjuk, mintha csak zacskókban tárolnánk. És költséghatékonyabb egy tárolót beszerezni, mint kidobálni a penészes kenyeret…
Milyen a jó kenyértartó? Fa? Fém? Kerámia? Mûanyag?
A lényeg, hogy a kenyerünk védett helyen legyen, ám biztosított legyen számára a megfelelõ szellõzés. Nem árt, ha a tároló lélegzõ anyagból van. Legyen a tartónk fából, mûanyagból, kerámiából, esetleg fémbõl, igazából mindegyik anyagnak megvan az elõnye és a hátránya is.
Kenyértartó, ha mûanyag
Ha a mûanyag zacskó nem volt megfelelõ, akkor az ugyanolyan anyagból készült doboz vajon alkalmas lesz kenyér tárolására? Nem kifejezetten. A kenyérbõl távozó nedvességet nem veszi fel a mûanyag tartó, így nem a legjobb megoldás a kenyér tárolására. A péksüti így ragacsos felületû lesz, és csupán néhány napig élvezhetjük a frissességét.
Kenyértartó, ha kerámia
Nagyon sokan erre a természetes anyagra esküsznek, vannak, akik a máshol már jól bevált római tálat használják erre a célra. Ez az anyag nagyon is lélegzik és felveszi a felesleges vizet. Ha ilyen tartót választanánk, arra ügyeljünk, hogy ne legyen a tál mázzal bevont. Habár így könnyû tisztítani, viszont kevésbé szívja be a nedvességet, így hamarabb beindulhat a penészedés.
Kenyértartó, ha fém
Stabilnak stabil, és könnyen is tisztítható, csupán egy benedvesített kendõre van szükség, amivel áttöröljük kívül és belül, majd folyó vízzel leöblítjük.
Habár egy jól megválasztott modell szépen illeszkedhet a konyha berendezéséhez, mielõtt ennél döntünk, vegyük figyelembe, hogy ez az anyag nem lélegzõ anyag. A nedvesség így nem tud távozni a tartóból, így hamar penészgombák keletkezhetnek. Habár kis lyukak vannak általában a tartó hátoldalán, mégis érdemes néha szellõztetni. Fém esetén megeshet, hogy a kenyér átveszi a tartó szagát, ízét. Hogy ezt kivédjük, tartsuk papírzacskóban a kenyeret.
Kenyértartó, ha fából van
Antibakteriális hatása miatt lehet közkedvelt a fából készült változat. Mivel porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellõzni. Szintén ennek köszönhetõen, a pékáruból távozó nedvesség a fa mélyebb rétegeibe jut. Ám ami elõny, az gyakran hátrány is: mivel a tartó anyaga felveszi a vízbõl távozó nedvességet, ám vissza azt már nem engedi, azért a kenyér hamarabb kiszáradhat. Ezt a kiszáradást úgy késleltethetjük, ha a pékárut a pékségben kapott papírzacskóban hagyjuk és úgy tesszük be a tartóba. Ezenkívül a fa tisztítása körülményesebb.