Tisztelt Kanizsaiak!
 
A ma reggeli adatok szerint 192 fõ van karanténban, és közülük 133 fõnél mutatták ki az új koronavírus-fertõzést Nagykanizsán.
Bár az adatok az utóbbi pár napban csökkentek, sajnos, nem dõlhetünk hátra.
 
A Soós Ernõ-központ munkatársai múlt héten a város külterületeit (Kiskanizsa, Palin, Szabadhegy, Miklósfa) és a központi szennyvíztelepet mintázták. A mérések nagyobb koncentrációban mutatták ki a koronavírus örökítõanyagát a szennyvízben, tehát a következõ napokban a fertõzés folyamatos emelkedésével kell számolni.
 
A Hevesi-óvodában, miután az egyik munkatársnál kimutatták a fertõzést, mától november 25-ig rendkívüli szünet van, és erre a hétre a Bolyai-iskola felsõ tagozata is áttért a tantermen kívüli digitális munkarendre.
 
Mindez azt is alátámasztja, hogy az elmúlt héten bevezetett védelmi intézkedésekre szükség van. A döntésekkel kapcsolatban többen is megkerestek.
 
A maszkviselés elsõdleges célja, hogy ne adjuk át az esetleg bennünk lappangó vírust környezetünknek.
Sokan kérdezték, hogy kevésbé forgalmas helyeken miért kell feltenni a maszkot. A vírus elsõsorban cseppfertõzéssel (köhögés, tüsszentés) terjed, de tárgyak felületén is képes életben maradni és fertõzni. Ha a kezünkbe köhögünk, majd utána megnyomjuk a kapucsengõt, megfogjuk a kilincset vagy használjuk a bankautomatát (és a sor hosszan folytatható), az a felület fertõzötté válik. Aki utánunk hozzáér ezekhez a tárgyakhoz, annak elõbb a kezére, majd – az arc, a száj, az orr érintésével – a szervezetébe kerül a vírus.
 
Valóban, a maszk alatt nehezebb levegõt venni, bepárásodik a szemüveg, a folyamatos szappanhasználat, kézfertõtlenítés pedig kiszárítja a bõrt a kezünkön, de most türelmesnek és rugalmasnak kell lennünk – jó lenne, ha ennél nagyobb áldozatot senkinek nem kellene hoznia ebben a nehéz idõszakban!
 
A járvány terjedését a leghatékonyabban úgy tudjuk lassítani, ha minél kevesebb emberrel érintkezünk. A fõ cél tehát az lenne, hogy minél ritkábban hagyjuk el otthonainkat, és csak a legszükségesebb elintéznivalók miatt keljünk útra – ezekhez az alkalmakhoz kell felvennünk a maszkot, amelynek viselése a zöldterületeken, parkokban és sportolás közben természetesen nem kötelezõ.
 
Vigyázzunk egymásra!
Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog!
 
Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere