❗❗ Tanácsok kihûlés veszélye ellen ❗❗

🔹 Krónikus betegségben szenvedõk lehetõleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg idõben. Kérjék ki a kezelõorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!

🔹 A nagy hidegben az idõsek lehetõleg ne menjenek a szabadba, a megfelelõ hõmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra.

🔹 -10 °C alatt ne vigyük sétálni a csecsemõket, kisgyermekeket. Ha muszáj vele a szabadba menni (a testvérért, vagy ügyintézés miatt) akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, arcát, orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetõleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb idõt kint tölteni vele. Erõs szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen!

🔹 Otthon tegyen szõnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szõnyeget. A lakásban is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot, igyon meleg folyadékot.

🔹 A kihûlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belsõ térben is, ha tartósan +14 °C körüli hõmérsékleten tartózkodunk - fõleg idõsek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén fennáll a kihûlés veszélye.

🔹 Szabadban tartózkodáshoz öltözzön megfelelõen, védje magát a széltõl és az átnedvesedéstõl. A nedves ruhákat minél elõbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot.

🔹 Különösen figyeljen arra, hogy megfelelõ cipõt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehûl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Védje kezét és fejét is!

🔹 Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.

🔹 Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez - ezek már a kihûlés vagy a fagyás elõjelei! Elõzze meg a további lehûlést testmozgással, vagy menjen belsõ térbe melegedni.

🔹 Ha vacogunk, akkor testünk hõmérséklete jelentõsen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihûlés elõjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget.

🔹 Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhet. -10 °C alatt feltétlenül viseljen kesztyût!

🔹 A hidegben is fontos legalább napi 2 L vagy több folyadék fogyasztása, ha kültérben sportol vagy dolgozik.

🔹 Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hõleadását, elõsegíti a kihûlést.