Kiemelő fotó - Így készítsünk köhögésre lándzsás útifû szirupot házilag

A lándzsás útifû (kígyófû, kígyónyelvûfû) a népgyógyászatban régóta ismert tõrózsás növény, amely árokparton, utak mentén, réteken, legelõkön elterjedt.

Fõ hatóanyaga az aukubin glikozid, de tartalmaz még polifenolokat, nyálka-poliszacharidokat, C-vitamint, cserzõanyagot, kovasavat, káliumot, cinket is.

A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetõként, toroköblítõként használják baktériumölõ, gyulladáscsökkentõ hatása miatt. Összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések, sebek esetén.

Érdemes a levelét gyûjteni, mert teát, borogatást és szirupot is készíthetünk belõle. A köhögéscsillapító, nyák- és hurutoldó szirup jó szolgálatot tesz az õszi-téli megfázásos-náthás idõszakban. Gyerekek is fogyaszthatják, megelõzésre is.

A sziruphoz forrázunk le 3 dl vízzel 1 maréknyi friss vagy szárított útifûlevelet és hagyjuk kihûlni, majd szûrjük le. A fõzetet újfent forraljuk fel, majd kis lángon sûrítsük be, és keverjünk hozzá 150-200 g mézet. Naponta 1-2 evõkanálnyi fogyasztása ajánlott.

Rétegzéssel is készíthetünk szirupot, ehhez a begyûjtött, megmosott leveleket szárítsuk meg, majd vágjuk nagyjából centiméteres darabokra. A rétegezést úgy végezzük, hogy a leveleket kb. 2 ujjnyi vastagon tegyük az üvegbe, erre egy ujjnyi vastag cukorréteg kerüljön. A rétegeket addig pakoljuk egymásra, míg tele nem lesz az üveg. Tegyük az üveget napos, meleg helyre. Két-három naponta egy fakanál segítésével nyomkodjuk le. Néhány hét alatt a cukor feloldódik, a levelek összeesnek, ezt követõen nyomkodnunk már nem, csak néha finoman megrázogatnunk szükséges. Kb. 6 hét alatt elkészül a szirupunk.

(senior.hu)

Széchenyi logok