Kiemelő fotó - A Bajcsai Nyugdíjasklub is nevezett a receptversenyre

A Bajcsai Nyugdíjas Klub is nevezett az Országos Farsangi Fánkfesztivál alkalmából meghirdetett fánkrecept-versenyre. A bajcsai módra elkészített farsangi finomság leírását az alábbiakban olvashatják:

Szalagos fánk

Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztõ
5 tojás sárgája
10 dkg vaj

40 ml sütõrum
Kb. 0.5 l tej
2 evõkanál cukor
Ízlés szerint citromlé
Vaníliás cukor
1 liter olaj a sütéshez

Elkészítése :
2 dl tejet langyosítunk 2 evõkanál cukorral, és az 5 dkg élesztõt morzsoljuk bele. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjunk hozzá sót, és
keverjük össze. 5 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztõt, a 40 ml sütõrumot, a citromlevet a megmelegített maradék tejjel laza állagú tésztává
dagasztjuk. A végén az olvasztott vajat adjuk hozzá. Addig kell dagasztani, amíg a tészta el nem válik a kezünktõl és a táltól. A tésztát megemeljük, és meglisztezzük az alját, valamint körbe a tálat. Letakarjuk, és 1 órát meleg helyen dagasztjuk. Ha megkelt, ki kell borítani a gyúródeszkára, átgyúrni és ismét keleszteni 30 percet. Ezután laza mozdulattal másfél ujjnyi vastagra sodorni, és fánkszaggatóval hirtelen kivágni, hogy legyen vágott széle.
Megint keleszteni, míg az olaj eléri a megfelelõ ( kb. 180 fok) hõmérsékletet. Vigyázzunk, hogy ne legyen forró az olaj! A tészta lisztezett fele kerüljön felülre az olajban, elõször fedõvel sütjük, majd fordítás után fedõ nélkül. Egy magasabb falú lábosban 1 l olajban sütjük. Majd lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral hintjük és ízlés szerint lekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

Széchenyi logok