Kiemelő fotó - 18. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál versenykiírása

 

2024-ben 18. alkalommal – szeptember 13-14-én Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén – várja a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál.

A Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület szervezésében megvalósuló kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegû ételek fõzõversenye. A gasztronómiai szakmai munkát a Szabadtûzi Lovagrend támogatja.

A fesztivál és a fõzõverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.

A fõzõverseny idõpontja: 2024. szeptember 14. (szombat) 8-16 óra között
A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Fõ út és Erzsébet tér

A fõzõverseny kategóriái:
1. Dödöllekészítés: minimum 3 adag dödöllét kell elkészíteni;
2. Tájjellegû ételkészítés: minimum 3 adag fõételt (körettel) vagy egytálételt (bográcsban, roston, grillen, fõzve, stb.), valamint desszertet kell elkészíteni.

Részvételi feltételek:
• 3-5 fõs csapatok jelentkezését várjuk, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe.
• Nevezési díj: NINCS!
• A versenyen való részvétel feltétele a versenykiírás elfogadása, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap határidõben történõ leadása.
• Csapatonkénti alapterület: 5 m széles útszakasz, ahol a fõzõhelynek, szükség szerint sátornak el kell férnie.
• Az ételek otthon és a helyszínen is elkészíthetõk, de szeretnénk, ha minél többen a verseny helyszínén fõznék vagy fejeznék be az ételeket.
• Nevezéskor kérjük elküldeni az elkészítendõ étel pontos leírását recept formájában, 5 fõ részére, anyaghányaddal együtt.
• Minden tájjellegû ételrõl és különlegesen elkészített dödöllérõl a helyszínen fotó készülhet.
• Fõzõ- és sütõedényekrõl, alapanyagokról, tálalóedényekrõl, dekorációról a résztvevõknek kell gondoskodniuk.

Kérjük, hogy a versenyzõ csapatok esztétikus környezetet alakítsanak ki standjaikon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!

Amit a szervezõk biztosítanak:
• Csapatonként 1 db asztalt (kb. 2 m²)
• Ivóvízvételi lehetõséget
• Csapatonként 3 kg burgonyát
• A rendezvény általános biztosítását
• A központi szemételszállítás megszervezését

FONTOS INFORMÁCIÓK:
• Versenyen kívüli fõzés TILOS!
• Az elkészült étkeket TILOS pénzért értékesíteni.
• Egy csapat több kategóriában is indulhat, ebben az esetben több nevezési lap leadása szükséges.
• Fõzéshez szükséges biztonsági gázpalackról és porral oltó készülék beszerzésérõl a csapatok önállóan gondoskodnak. Az egyéb melegítési mód (fa, villany, szén, stb.) nem megengedett!
• Felhívjuk a fõzõcsapatok figyelmét, hogy a fõzés során felhasználandó, személyesen beszerzett hús- és romlandó áruról a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot hozzák magukkal, mivel azt az élelmiszerbiztonsági szervek, ÁNTSZ, fogyasztóvédelem részérõl kérhetik közegészségügyi ellenõrzés címén.
• A csapatoknak a helyszínen 9.30-kor baleset- és tûzvédelmi oktatást tartunk, melyen a csapatkapitányok részvétele kötelezõ!
• A baleset- és tûzvédelmi oktatáson való részvételt és az elhangzottak megismerését aláírással igazolni szükséges!
• A versenyen résztvevõk kötelesek betartani az alapvetõ baleset- és tûzvédelmi elõírásokat!
• A résztvevõ csapatok saját felelõsségükre vesznek részt a versenyen. Az esetlegesen bekövetkezett balesetekért a szervezõk felelõsséget nem vállalnak!
• A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelõsséggel tartoznak.
• Áramvételezést és hûtõt a szervezõk nem tudnak biztosítani.
• Az eredményhirdetés után a csapatoknak a helyszínt 18 óráig el kell hagyniuk. A rendezvény teljes idõtartama alatt tilos hang és zaj keltésére alkalmas eszközöket üzemeltetni.
• A rendezvény Nagykanizsa város lakosságának kikapcsolódását, szórakozását szolgálja, a rendezvény pártpolitikától mentes.
• A nevezési lap beküldésével a csapat minden tagja elfogadja a nevezési feltételeket.
• A rendezvényen keletkezõ hulladékot zárt hulladékgyûjtõ zacskóban, a területen rendelkezésre álló letelepített hulladékgyûjtõkben kell elhelyezni. A területet tisztán kérjük a rendezvény végén visszaadni.
• A rendezvény során nem engedélyezett a fõzõhely melletti / mögötti területen bármely fajta gépjármû tárolása. A területrõl a jármûveket kipakolás után el kell távolítani.
• A szabályok betartását a szervezõk folyamatosan ellenõrzik.

Nevezési határidõ: 2024. augusztus 26. (hétfõ) 16 óra

MEGHOSSZABBÍTOTT jelentkezési határidõ: augusztus 30.!

• A határidõ lejárta után és a helyszínen történõ jelentkezésre nincsen mód.
• A versenyben kizárólag az elõzetesen nevezett csapatok vehetnek részt.

A versenynap várható menete 2024. szeptember 14-én:
• 7.30-9.00 – Jelentkezés a rendezõknél
• 9.30 – Részletes eligazítás az értékelésrõl a zsûri sátránál;
Baleset- és tûzvédelmi oktatás, higiéniai szabályok ismertetése (Itt csapatonként 1-1 fõ megjelenése kötelezõ!)
• 11.00 – A fõzõverseny ünnepélyes megnyitója
• 11.30-tól – A zsûri megkezdi az értékelést
• 16.00 – A fõzõverseny vége
• 16.30 – Ünnepélyes eredményhirdetés

Zsûrizés:
A zsûri neves hazai gasztronómiai szakemberekbõl áll, akik a versenykiírásnak megfelelõen, pontrendszerben értékelnek. A mozgó zsûrizés során a zsûritagok a verseny egész ideje alatt a résztvevõk között tevékenykednek, ezzel is közvetlenebbé téve a versenyzõkkel való kapcsolatot.
A zsûri döntése megfellebbezhetetlen!

Az értékelés legfontosabb szempontjai:
• az elkészített étel íze
• tálalása
• elkészítésének menete
• a csapat megjelenése
• a fõzõhely hangulata
• hagyománytisztelet
• egyediség

Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 15.00 óráig a zsûrizés helyszínen kell leadni.

A tálaláshoz szükséges eszközöket minden résztvevõ csapat egyénileg biztosítja. A tálalás külleme is pontot érhet. (Az egyszer használatos mûanyag tányérokat és evõeszközöket a zsûri nem fogadja el!)

A zsûrit alkoholtartalmú italokkal kínálni szigorúan tilos!

Díjazás:
• Minden résztvevõ csapat emléklapot vehet át.
• Az 1-3. helyezett csapatok oklevelet és serleget kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek.
• A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. A zsûrinek jogában áll különdíjban és tárgyjutalomban részesíteni a csapatokat. Az eredményhirdetés idejére legalább 1 csapattagnak az eredményhirdetés helyszínén kell tartózkodnia.

További információ:
Tóth István
telefon: 30/894-2603; e-mail: moricz.kiskanizsa@gmail.com
www.kanizsaikultura.hu

Széchenyi logok